3.4 Jug

ØVELSER
Find store og små positive greb hvor du kan holde med hele hånden. Traverser imens du eksperimenter med hvor lidt du behøver at holde ved grebet for at holde fast i det.
Prøv gerne at holde grebet så ”løst” at du smutter ud af det

– det er vigtigt at du lærer ikke at knuge grebet mere end nødvendigt.

BAGGRUND
Prøv at placer jug’s med holdefladen pegende i alle mulige retninger for at give dig erfaringer med hvordan du kan udnytte at have et jug til rådighed. Fx som sidegreb, underhånd og gaston.

Jug er navnet på et meget positivt greb, gerne et hvor du får mindst 2 led af håndens fire fingre ned i. Det er formeneligt det greb der føltes mest naturligt for dig da du begyndte at klatre fordi det er den grebsteknik der minder mest om den måde du har holdt fast i ting hele dit liv, – håndtag, redskaber, stiger, tasker m.m. Men det betyder ikke at der ikke er detaljer du kan være opmærksom på og kan udvikle ved træning.

For at holde et jug uden at bruge unødig kraft er det vigtigt at dine fingre placeres dybt i grebet for at have så stor kontaktflade som muligt. Det er ofte også muligt at håndfladen er i kontakt med overfladen på grebet, for at skabe yderligere friktion. Dette er afhængigt af vinklen og trækretning. Overfør mere kraft ved at bruge tommelfingeren ovenpå eller på siden af grebet, det er desuden med til at stabilisere dit greb for større kontrol.

Når du justere grebet og overfører vægt i grebet komprimerer du nemt huden i håndfladen, som udgangspunkt betyder det ikke noget, men er din hud meget varm og svedig kan det give smerte i huden og evt. ”flapper” – et lille stykke hud der bliver rykket løst. Så lydt til din krops signaler. Generelt er vores hånd designet til at gribe fat i ting med holdeflader som jug’s så det er en meget sikker grebsteknik du kan træne meget.

 

FOKUSPUNKTER & MÅL
– Juster dybt i grebet 
– 
Støt med tommelfinger
– 
Knug ikke grebet mere end nødvendigt 
– 
Lyt til kroppen, det er ikke farligt at have ondt i huden, men overdriver du går der hul i huden.
Når du kan kontrollere jug’s uden at bruge unødig kræfter, – ja se så bare at komme videre med din træning.