3.13 Åben crimp

ØVELSER
Find greb med små kanter eller lister og prøv den åbne crimp stående på gulvet, – overfør gradvist mere vægt i grebet. Prøv med begge hænder.Traverser eller topreb hvor du prøver at lave åben crimp på så mange greb som muligt.

Det er vigtigt at du klatrer på en væg hvor du har overskud så du kan koncentrere dig om grebsteknikken.

BAGGRUND
Når du skal holde små lister eller kanter kan det være en fordel at benytte den åbne crimp. Fingrenes to yderste led holdes i en vinkel så de står ca 90° på hånden så hånden er på vej til at blive knyttet. Yderste led på fingrene står lige ind i grebets kontaktflade med fingerspidserne på.

For at overføre mere kraft kan tommelfingeren støtte på siden af pegefingeren, om det er muligt kommer an på kontaktfladens vinkel og størrelse samt trækretning.  Vinkel håndleddet i forhold til trækretning og vær samtidig opmærksom på at have albuen tæt på væggen for at få presset ned fremfor ud.

Åben crimp er en meget effektiv grebsteknik da den overfører kraft til et lille område, uden at udsætte fingerens led og sener for mere ned de kan holde til. Altså er Åben crimp en ”relativ” sikker grebsteknik på små lister og samtidig en teknik der er med til at opbygge din generelle grebsstyrke.

Da dine sener og led er flere år om at tilpasse sig til belastningen i klatring er det vigtigt at du lytter til din krop og aldrig klatre med smerte i sener og led.

 

FOKUSPUNKTER & MÅL
– Yderste fingerled næsten 90° på væggen
– Støt med tommelfinger hvis muligt
– Albue tæt ved væg
– Lyt til kroppen, grebsteknikken må ikke fremkalde smerte
Når du kan kontrollere små lister med åben crimp på ruter der er udfordrende for dig er du klar til at udvikle din grebsteknik.