3.11 Fodskifte / fod byt

ØVELSER
Traverser på en væg med mange greb og trin i mange størrelser. Arbejd med fodskift hvor du tillader at se på fødderne. Start med store trin og arbejd dig ned mod små trin – det mindste trin du kan stå på skal du kunne skifte fødder på vha. et fod byt.Arbejd nu med at lave fodbytte uden at se ned – start med store trin.

BAGGRUND
Når du er skifter retning eller skal etablere en mere neutral balance kan det være nødvendigt at lave et fodskifte. Fodskifte kan gøres med et hop hvor den primære fod skiftes på trinet. Men det er ofte ikke hensigtsmæssigt og spilder dine kræfter ved at skulle dæmpe dynamikken i kroppen efter hoppet. Desuden er det svært, ja nogle gange umuligt at bevare kontrollen under et hop fx hvis trin eller greb er meget små. Så for at spare kræfter og bevare kontrol kan du bruge et fod byt.

I udgangspositionen står den primære vægtbærende fod med indersiden ind mod væggen på tåspidsen. For at gøre fodskiftet muligt roteres hælen ud fra væggen og skaber derved plads til den anden fod på trinet. Den anden fod bringes ind på siden af trinet i ”ballerina-position”. Når du mærker kontakt med trinet ruller du foden ned i trinets trædeflade. Undervejs mærker du at den nye primære fod har kontakt og er vægtbærende, det er signalet til at du frigøre den oprindelige fod fra trinet.
Resultatet er at du hele tiden har stået på trinet og har din kropsvægt i trinet. Det er vigtigt at du ikke overfører vægt til armene for at aflaste din fod og desuden er beslutsom og overfører vægten fra en fod til den anden. Hvis du er tøvende eller har vægten i armene risikerer du at en af fødderne smutter når der ikke er friktion nok.

Du skal kunne udføre dette fodskifte uden at kigge ned på dine fødder, for hvis du kigger ned betyder det at du flytter kroppen ud fra væggen for at kunne se – Dette kompromis med dit tyngdepunkt betyder at du ikke kan skifte fødder i svære situationer. Dog vil du i starten være afhængig af at se på dine fødder for at koordinere bevægelsen.

 

FOKUSPUNKTER & MÅL
– Roter ud, ballerina fod, rul ned .
– Ingen hop eller ekstra vægt i arme
– God kontakt med trinet hele tiden
– Hoften tæt ved væggen – kig ikke ned
Når du skifte fødder på et trin der er på størrelse med en 2 krone i begge retninger og uden at kigge ned – så er du ved at have god fod kontrol og klar til større udfordringer.