4.2 Styrt (På reb)

Længere fald

Klatre op til fødderne er fem seks meter over jorden og sæt dig i stramt reb. Herfra strammer bremsemand ikke mere på rebet.
Dvs. alt hvad du klatrer højere ryger du ned igen.

Før du går i gang, bruger du lidt tid på at vurdere forholdene: Hvor skal hænder og fødder modtage væggen? Absolut ikke på noget der stikker ud!
Når du er klare, klatrer du lidt op og giver slip, brug lidt tid på at vurdere om du kan modtage væggen bedre næste gang.

Hellere tage en cm. højere ad gangen, end at overdrive så meget at du hellere vil klatre lidt ned før du slipper. Målet er at øge din komfort-zone og du må ikke opleve stress – kun LET spænding.

Sikringskammeraten kan dæmpe faldet ved sikre dynamisk – altså at hoppe med når der kommer træk i rebbremsen.
En god sikkerhedsmargen er at klatreren er stoppet mindst en meter over sikringskammeratens hoved. Efter hvert fald strammes rebet til samme niveau som før.

Om det er topreb eller lead gør ikke den store forskel, men ved lead er det smart at starte i øverste hænger før toppen, før du tager de hårdere fangryk længere nede.

Mange dygtige klatrere klipper aldrig top ankeret, men hopper når de har makeret slut grebet. Det er en god vane som vedligeholder komforten ved fald.

Øvelse
– Sæt dig i stramt reb med fødderne fem meter over jorden (ved lead øverste hænger før toppen).
– Vurder forholdene ved standsning.
– Klatre lidt op og slip. Klatre lidt højere og slip. Osv. Målet er komfort og kun let spænding.

Fokus
Komfort

Evaluering
1 – 3 – Hvor sjovt var det
1 – 3 – Hvor vigtigt var det
1 – 3 – Kunne du lade være at overdrive
1 – 3 – Vil du lave øvelsen igen