4.1 Rutevalg

On sight / liberal on sight / flash / redpoint

”On sight”
Du har klatret en rute On Sight når du klatrer en rute fra bund til top i første forsøg, -uden nogen som helst hjælp eller forudgående viden (Beta)
Begrebet On Sight er et meget firkantet begreb. Så firkantet at du ikke skal have været ret længe ved den samme klatrevæg, før ruterne ikke længere kan On Sightes Derfor er du i den daglige træning nødt til at bruge begrebet ”liberal onsight. Dvs. at du slækker lidt på kravene.
Hvis du f.eks. har set ruten eller et glimt af en anden klatrer på ruten, eller endog selv har klatret en rute for et par måneder siden, kan det sagtens være du har glemt så meget, at det i praksis føles som OnSight når du klatrer ruten igen.   –  Liberal on sight er når det føles som On Sight.

”Flash”
Du har klatret en rute i Flash når du klatrer en rute fra bund til top i første forsøg men inden har set andre klatre ruten eller fået tips og tricks om løsninger undervejs (beta)

”Red point”
Du har klatret en rute Red Point når du klatrer en rute fra bud til top men har brugt flere forsøg – hængt i selen, styrtet, gentaget en bevægelse eller på anden måde har arbejdet med ruten for at lukke den.

”Beta”
Beta er et klatre-udtryk for alle former for information og hjælp til en rute som kan give klatreren en fordel under et forsøg.

Øvelse
– Du og din makker skiftes til (liberal) on sight og flash, med fokus på hhv. at finde og lægge mærke til løsninger.
– Find en håndfuld ruter I ikke kender. En hel til to grader under det sværeste I har klatret.
– Skiftes til at være den første der prøver.

Fokus
Forskellige tilgange til ruter
Beta

Evaluering
1 – 3 – Hvor sjovt var det
1 – 3 – Hvor vigtigt var det
1 – 3 – Hvor gode var I til at finde og lægge mærke til løsninger
1 – 3 – Vil du lave øvelsen igen