2.7 Almindelig aktiv fod

ØVELSER

Prøv at klatre op ad en lodret væg, mens du hele tiden er opmærksom på føddernes placering og på at spænde i læggen, så du står aktivt på forfoden. Brug evt. topreb.Traverser mens du hele tiden forsøger at gøre dine fødder aktive, eksperimenter med at føle forskel på kontakten til trinnet, når din fod er aktiv og når den er passiv.

BAGGRUND
Aktiv fod er den mest anvendte og dermed også den grundlæggende fodteknik. Det er den udgangsstilling, du skal bygge din fodteknik op omkring og dermed også den, der er vigtigst at mestre.

Grundlæggende skal du stå på den yderste tredjedel af foden, altså forfoden. Det sikrer, at du effektivt overfører kropsvægten til trinnet og samtidig bevarer stor bevægelsesfrihed til at igangsætte næste bevægelse. For at kontakten til trinnet er god, og så meget kropsvægt overføres til trinnet som muligt, skal du spænde i læggen. Derved kommer hælen i en højere position end forfoden – du står nærmest på tæer, set i forhold til trinnet og bevægelsesretningen.

Dette er en krævende stilling for benet, når du ikke er vant til det, og det kræver noget træning at kunne bevare positionen på en hel rute.
Pas på den passive fod – her slapper man af i læggen, hælen er ofte lavere end tåen, og fordi du ikke spænder så meget, føles det måske rigtigt. Men da din kropsvægt trækkes mod hælen, risikerer du at miste friktion i trinnet, hvilket resulterer i unødigt meget vægt i armene eller at foden ryger af trinnet. Desuden mister du bevægelsesfrihed og rækkevidde.

 

FOKUSPUNKTER & MÅL
  • Stå på forfoden
  • Hælen højere end tåen
  • Spænd i læggen
  • Overfør vægt beslutsomt

Når du kan klatre 15 meter med aktiv fod uden at dine lægmuskler bliver udmattede, og du samtidig har overskud til at orientere dig på væggen, er du klar til at udbygge din fodteknik.