2.13 Aktiv fod med overtrædning

ØVELSER

Klatre op ad en lodret væg imens du hele tiden er opmærksom på føddernes placering og overtræd på alle trin på vej op. Start i et langsomt tempo hvor du bruger synet til at korrigere dine fødder, sæt tempoet op i takt med du bliver mere fortrolig med teknikken.   Brug evt. topreb.Traverser imens du hele tiden søger at gøre dine fødder aktive, eksperimenter med at overtræde på alle trin. Prøv at gøre det uden at se på dine fødder.

BAGGRUND
For at opnå ekstra friktion mellem trin og klatreskoens friktionsgummi kan du anvende overtrædning. Overtrædning er en teknik hvor du træder ca. ½ cm over det sted på trinnet hvor du ønsker at stå og derpå vrider skoen ned på plads. Derved arbejder du fibrene i gummien ind i trinnet og opnår den ekstra friktion.  For at opnå bedst effekt er det en god ide at du vinkler skoen så sålen peger ind i trinnet inden den vrides på plads, det giver den bedste kontakt.

Dette er en krævende bevægelse som stresser benene når du ikke er, vandt til det og det kræver noget træning at kunne bevare positionen på en hel rute.

Pas på den passive fod, – her slapper man af i læggen, hælen er ofte lavere end tåen, og fordi du ikke spænder så meget føles det måske rigtigt. Men da din kropsvægt trækkes mod hælen, risikerer du at miste friktion i trinnet, hvilket resulterer i unødig meget vægt i armene eller at foden ryger af trinet. Desuden mister du bevægelsesfrihed og rækkevidde.

 

FOKUSPUNKTER & MÅL
– Stå på forfod
– Hæl højere end tå
– Vrid fod på pladsNår du kan klatre 15 meter uden at bruge synet til at justere din fodteknik når du overtræder og du samtidigt har overskud til at orientere dig på væggen, er du klar til at udbygge din fodteknik.Grundlæggende skal du når du har fået kontakt til et greb justere dig i grebet så det er så godt som muligt i forhold til kontaktfladen. Dernæst justerer du din krops placering i forhold til grebsholdefladen så det er din krop der trækker dig ind i grebsholdeflade og hjælper med at etablere friktion. Dette gør du uden at gå på kompromis med din balance, tyngdepunkts placering og retningen på din klatre linje.