1.3 Styrt (På reb)

Flyv! – Fra stress til kedsomhed!

For at klatre fuldt og frit skal man blive tryg ved at falde – det gælder både fald på boulder madrassen og styrt i rebet på den høje væg.
Frygten for at falde varierer individuelt og er helt naturlig men det er heldigvis let at træne sig op til at få et afslappet forhold til fald og styrt. Trygheden skal holdes ved lige gennem hele din klatrekarriere.

Ved tryghedstræning er det vigtigt at kunne skelne mellem forskellige følelser – Panik, frygt, spænding, sjov og komfort.
Det gælder om at finde udfordringer som ligger mellem sjov og spænding, og gentage dem til de bliver komfortable inden man øger niveauet (forlænger styrt) .
Hvis man starter træningen med frygt/panik, har man sjældent lyst til at gentage oplevelsen hvilket i sig selv er en fiasko der sætter effekten tilbage.

Brug 10 minutter til hver klatretræning på at øge din fald-komfort – Det kan være en god ide at få en klatre-kammerat til at vælge og styre aktiviteten og der skal mange gentagelser til før i øger udfordringerne. Start med første øvelse og vent med at gå videre til det er tydeligt at klatreren har fuld komfort.

Fald på reb – øvelser til at oparbejde tryghed
Klatring i lav Gyng:
En meter over jorden laves gynge øvelser som fremad bagud, sidelæns og gerne lidt akrobatik. Fokus på at modtage væggen kontrolleret med hænder og fødder. Hver detalje gentages til kedsomhed. Gyng er super sjovt og kan sagtens være en sport i sig selv. 15 minutters gyng giver bedre effekt end at nå alle øvelser i serien på 10 minutter.

Stop/stramt reb: I ca. fire meters højde råber bremsemand: Stop! Og strammer rebet hårdt, klatrer sætter sig og bliver kørt meget langsomt ned til to meter. Gentag til kedsomhed.

Fald/ alm. stramt reb: I ca. fire meters højde råber bremsemand: Fald! Når klatreren har siddet i mindst et par sekunder, bliver han i almindeligt tempo kørt ned til to meter. Gentag

Hop/ alm. stramt reb: I mindste sikkerhedshøjde på fire meter, råber bremsemand hop, klatrer hopper så højt han kan og slipper. Fra samme punkt hoppes indtil det ikke bliver højere, herefter gentages en meter højere oppe. Osv.

Video mangler

Fokus
Komfort
Langsom progression

Evaluering
1-3 – Hvor sjovt var det
1-3 – Hvor vigtigt var det
1-3 – Hvor meget kedsomhed kunne du holde ud
1-3 – Vil du lave øvelsen igen