1.9 Fart – dynamisk klatring

ØVELSER
Læs 4-5 håndflyt frem, og øv dem i langsomt tempo, hvor du finder de rigtige bevægelser. Sæt derpå tempoet op, indtil du finder den letteste måde at komme de 5 flyt frem.

For at blive fortrolig med at klatre lidt mindre i kontrol kan det være en god øvelse at klatre meget ude af kontrol. Prøv at klatre en rute, så hurtigt som overhovedet muligt. Få en anden til at tage tid, og prøv at slå din egen rekord. Formålet er at erfare, hvor hurtigt du kan klatre uden at miste kontrollen. Øvelsen fungerer godt på topreb, men kan også bruges ved 5-6 hurtige boulderflyt.

 

BAGGRUND
Når du klatrer, er det vigtigt at udnytte det momentum, der er i en fremadgående bevægelse. Når kroppens tyngde er bragt i fart, koster det energi at bremse den igen for derpå blot at bevæge sig fremad igen. Så når der er passager på ruten, hvor du let kan overskue de bevægelser, der skal til, er det vigtigt, at du bare klatrer hurtigt forbi dem uden unødigt at standse og tøve mellem de enkelte bevægelser.

Hvis du ikke udnytter kroppens momentum, kommer du til at spilde kræfter på kompenserede balancer og at holde grebene i lang tid.

Når du er i en safe position, læser du frem til næste safe position, f.eks. et klip. Når du har besluttet dig for bevægelserne, klatrer du hurtigt og beslutsomt igennem sekvensen.

Husk at bevare fokus på kvaliteten i klatreteknikken, når du træner. Det er ikke speedklatring, og sjusk vil ofte betyde yderligere belastninger af kroppen.

 

FOKUSPUNKTER & MÅL

  • Overfør effektivt og beslutsomt vægt til trin
  • Hold kontakttiden i greb til minimum
  • Fokus på kvaliteten i teknikken – ingen sjusk

Når du naturligt kan klatre hurtigt og effektivt mellem safe positions på væggen, er du klar til næste teknik.