1.3 Åben hofte, vertikalt og travers

 

 
ØVELSER
  • Placer dig på væggen med benene spredt og knæene i modsatte retninger langs væggen. Eksperimenter med forskellig afstand mellem fødderne.
  • Prøv at klatre opad eller traversere på en lodret væg, mens du hele tiden tilstræber at have åben hofte og kroppen inde ved væggen.Når du klatrer på vægge der er lodrette, slabs eller svagt overhængende, er den grundlæggende position for din hofte, at den skal være åben. Altså peger dine knæ væk fra hinanden.
BAGGRUND
Ved at åbne hoften så meget som muligt kan du bringe din kropsvægt helt ind til væggen, for derved at overføre så meget vægt som muligt til dine ben. Det aflaster dine arme og tillader, at du har bevægelsesfrihed og overskud til at igangsætte næste bevægelse.
For du stadig kan orientere dig på væggen, når kroppen er helt inde, skal du svaje i ryggen. På den måde kan du få hovedet fri af væggen, dog ikke mere end det er nødvendigt for et have overblik over de næste flyt.
Før hver ny bevægelse begynder, skal kropsvægten være overført til et ben, der nu bliver det primært bærende. Du overfører kropsvægten ved at skyde hoften til siden, indtil den er lige over den bærende fod. Hvis du ikke på den måde forskyder tyngdepunktet, flytter du kropsvægt op i armene.Der er store individuelle forskelle på, hvor smidige hofter mennesker har, og da denne grundlæggende position kræver stor smidighed, vil mange have glæde af fast at lave udspænding og smidighedstræning af hoften.

FOKUSPUNKTER & MÅL
  • Knæ peger i modsat retning langs væggen
  • Kroppen er inde ved væggen
  • Flytte tyngdepunkt fra ben til ben

Når du kan klatre 15 meter med åben hofte, uden at du peger knæ ind mod væggen eller i samme retning, er du klar til at gå videre til næste bevægelsesmønster.